Parcijalne proteze


Kod pacijenata koji imaju delimično prisutne zube u vilici (krezubost) ,postoji mogućnost izrade parcijalne proteze. Parcijelne proteze se vezuju kukicama za postojeće zube i na taj način se postiže stabilnost proteze. Prednost parcijalnih proteza je što nije potrebno brusiti preostale zube. Ona spada u mobilne protetske radove, znači da se po potrebi skida i vraća u usta.
Parcijalne proteze mogu biti

  • pločaste (akrilatne)
  • skeletirane (vizil proteze)
  • savitljive (silikonske,flex proteze)

Pločaste parcijalne proteze

Ovaj tip proteza se najčešće izrađuje. Sastoji se iz akrilatnog dela (baze) , veštačkih zuba i kukica (tanke žice) koje naležu na preostale zube. Proteza intimno naleže na sluzokožu vilične kosti i na taj način nadoknađuje izgubljenu viličnu kost i zube koji nedostaju. Izrađuje se kod pacijenata kod kojih nema uslova za izradu nekog mobilnog protetskog rada.

Skeletirane (vizil) proteze

To su parcijalne proteze koje se sastoje iz metalne baze, akrilatnog dela koji nadoknađuje izgubljenu viličnu kost i zube i metalnih kukica, ili atecmena. Veza vizil proteze sa preostalim zubima u ustima, može da bude pomoću metalnih kukica koje naležu na zub i nekad su vidljive u liniji osmeha. Druga opcija je da se proteza vezuje za zub atecmenima, što estetski bolje zadovoljava.