Ortopedija vilica (ortodoncija)


Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi izučavanjem nepravilnog razvoja vilica, kao i nepravilnog položaja zuba, obuhvata; dijagnostiku, prevenciju i terapiju ovakvih nepravilnosti. Pravilan položaj vilica i zuba je bitan, ne samo iz estetskih razloga, već i za pravilnu funkciju mišića za žvakanje i viličnih zglobova.
Ortodontske nepravilnosti mogu biti urođene, najčešće nasleđene ili stečene, kao posledica nekih loših navika još u ranom detinjstvu (sisanje prsta, korišćenje laže- cucle, disanje na usta, tiskanje jezika…).
Zbog toga je bitna rana dijagnostika, kao i prevencija, tj. uklanjanje takvih loših navika.
Terapija u ortodonciji obuhvata postavljanje mobilnih i fiksnih aparata za ispravljanje nepravilnosti vilica i položaja zuba.
Mobilni aparati (proteze za decu) su ortodontski aparati koji se najčešće koriste kod dece, dok još traje razvoj. Ovi aparati se mogu skidati i stavljati po potrebi, što olakšava ishranu, njihovo održavanje i lakše čišćenje zuba.
Fiksni aparati (fiksne proteze) se pretežno postavljaju kod adolescenata, posle 16.godine, kada oni vec samostalno održavaju oralnu higijenu. Fiksni aparat se ne skida sa zuba, tako da je samim tim otežana ishrana, otežano održavanje higijene i pacijent mora da shvati OZBILjNOST OVE TERAPIJE, da ispoštuje sve savete ortodonta.
U našoj ordinaciji preglede i postavljanje aparata vrši specijalista ortopedije vilica (ortodont). Dijagnoza se postavljaja na osnovu pregleda, analize ortopana (snimka obe vilice) i izrade studijskih modela. Koji aparat će se odabrati kao terapija, zavisi od uzrasta i postavljene dijagnoze. Dužina trajanja terapije, takođe, zavisi i od dijagnoze, težine i vrste nepravilnosti, ažurnosti pacijenta da redovno dolazi na kontrole i ispoštuje sve faze terapije.